Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Kartuizerklooster Nieuwlicht bij Utrecht

1006-3 Kartuizerklooster Nieuwlicht bij Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
Vóór de reformatie
Na de reformatie
De opheffing
De archieven
Inventaris
2. Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
2.1. Organisatie
2.1.1. Rechten en privileges
9 Akte van vaststelling door Henricus en Johannes, prioren van respectievelijk de kartuizerkloosters te Geertruidenberg en te Mainz en visitatoren van de kartuizerkloosters in de Rijnprovincie, van de termini (de begrenzing van de bewegingsvrijheid) van de monniken van het klooster Nieuwlicht, te weten het omgrachte kloosterterrein c.a., de boomgaard aan de overzijde van de gracht, Laag-Bloemendaal, Hoog-Bloemendaal en het weerdje Die oude Vecht totaal 10 morgen land, voorts de vaststelling van de termini van de procurator vanwege de bezittingen van het klooster in de heerlijkheden Putten en Strijen, geschonken door de stichter van het klooster, en te Oudenhoorn op Voorne, geschonken door de deken van ’s-Gravenhage, 1407, met goedkeuring door Stephanus, prior van de Grande Chartreuse en het generaal kapittel, 1407
1006-3 Kartuizerklooster Nieuwlicht bij Utrecht
Inventaris
2. Stukken betreffende bijzondere onderwerpen
2.1. Organisatie
2.1.1. Rechten en privileges
9
Akte van vaststelling door Henricus en Johannes, prioren van respectievelijk de kartuizerkloosters te Geertruidenberg en te Mainz en visitatoren van de kartuizerkloosters in de Rijnprovincie, van de termini (de begrenzing van de bewegingsvrijheid) van de monniken van het klooster Nieuwlicht, te weten het omgrachte kloosterterrein c.a., de boomgaard aan de overzijde van de gracht, Laag-Bloemendaal, Hoog-Bloemendaal en het weerdje Die oude Vecht totaal 10 morgen land, voorts de vaststelling van de termini van de procurator vanwege de bezittingen van het klooster in de heerlijkheden Putten en Strijen, geschonken door de stichter van het klooster, en te Oudenhoorn op Voorne, geschonken door de deken van ’s-Gravenhage, 1407, met goedkeuring door Stephanus, prior van de Grande Chartreuse en het generaal kapittel, 1407
Datering:
1407
Omvang:
1 charter
Bijlagen
1. Specificaties
2. Priors
3. Procurators
4. Rentmeesters
5. Concordantie op Catalogus van de archieven van de kleine kapittelen en kloosters (Utrecht 1905)
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1346-1811
Toegangstitel:
Inventaris van het archief van het Kartuizerklooster Nieuwlicht bij Utrecht 1346-1811
Auteur:
C.A. van Kalveen
Datering toegang:
2004
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Overbrenging van een overheidsarchief
Omvang:
6 m