Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Raad voor de Zending: rechtsvoorgangers

1102-1 Raad voor de Zending: rechtsvoorgangers

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de Raad voor de Zending en zijn rechtsvoorgangers
Geschiedenis van de archieven
N.B. Met dank aan Esther Balkestein voor haar toestemming de betreffende passages over te mogen nemen uit haar onderzoeksverslag “Het archief van de Raad voor de Zending: een onderzoek naar toegankelijkheid.” (Utrecht 2004), pp. 5-7.
Verantwoording van de bewerking
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris
8. Archief van de Vereenigde Nederlandsche Zendingscorporaties (VNZ), 1947-1951
8.1. Inleiding
1102-1 Raad voor de Zending: rechtsvoorgangers
Inventaris
8. Archief van de Vereenigde Nederlandsche Zendingscorporaties (VNZ), 1947-1951
8.1.
Inleiding
Vanaf 1935 ijverde met name dr. H. Kraemer onvermoeid voor verkerkelijking van de zending. Op 27 oktober 1940 sprak de Algemene Synode der Nederlandse Hervormde Kerk (NHK) uit "dat de kerk geroepen is door inwendige en uitwendige zending de haar toevertrouwde boodschap van het Evangelie van Jezus Christus uit te dragen...". Een jaar later, op 24 november 1941, stelde de synode een Hervormde Raad voor Uitwendige Zending in (zie gedeponeerd archief), die functioneerde tot de invoering van de nieuwe kerkorde. De taak van deze Raad was leden en organen der kerk van hun zendingsroeping te doordringen en om de arbeid van de binnen de kerk werkende zendingscorporaties (Samenwerkende Zendingscorporaties en Gereformeerde Zendingsbond) zo veel mogelijk te coördineren. Voorzitter van deze raad waren achtereenvolgens prof. dr. H. Kraemer, dr. J.J. Stam en prof. dr. M.J.A. de Vrijer. De Raad benoemde een aantal secretarissen
De SZC werkten met vreugde aan deze nieuwe ontwikkeling mee, terwijl de GZB een meer gereserveerde houding aannam. Op 6 oktober 1943 sprak de synode uit dat zij de uitvoering en leiding van het zendingswerk wilde overlaten aan de organisaties die zich daarmee tot dusver hadden beziggehouden. Maar de steeds grotere nadruk op het apostolisch-belijdende karakter van de kerk leidde ertoe dat de gedachten steeds meer uitgingen naar een overdracht van de zendingsarbeid aan de kerk zelf. De ontwikkeling richting een overdracht werd vergemakkelijk doordat op 19 november 1946 de SZC zich nauw aaneensloten in de Stichting "De Verenigde Nederlandse Zendingscorporaties" (VNZ), die vanaf 1 januari 1947 het werk van de SZC voortzette. Een fusie in eigenlijk zin was dit niet, daar de corporaties bleven bestaan, zij het met gewijzigde statuten, om te voorkomen dat zij de voor de financiering van hun werk zeer belangrijke legaten zouden mislopen.
Intussen gingen de voorbereidingen voor de reorganisatie van de Hervormde Kerk verder. Op 1 mei 1951 werd een nieuwe kerkorde van kracht, ter vervanging van de oude reglementenbundel, die van zending pas had gesproken sinds 1909 maar haar ook daarna geen concrete plaats in de kerk had gegeven. Daarop droegen de VNZ officieel hun arbeid over aan de Ned. Hervormde Kerk. Formeel geschiedde dit door een besluit van het algemeen bestuur der VNZ (28 juni 1951), waarbij de VNZ zijn naam veranderde in "De Zending der Ned. Hervormde Kerk" en zijn statuten ook verder in die zin wijzigde dat zijn bestuur zou bestaan uit de leden van de intussen door de synode ingestelde Raad voor de Zending, een van de synodale raden van bijstand waarin de nieuwe kerkorde voorzag.
Th. van den End
Bijlagen
Lijst van afkortingen
Erfgoedstuk
Concordantie op geografische namen
Erfgoedstuk
Toelichting op de taal en de spelling van het Maleis/Indonesisch in documenten en geschriften in het archief en in de inventaris
Kaart van de zendingsgebieden in voormalig Nederlands Indië
Erfgoedstuk
Stamboom van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending en het Hendrik Kraemer Instituut
N.B. Uit: Geroepen tot zending. Gids voor onderzoek naar de geschiedenis van de Hervormde zending in Indonesië en elders. H. Lems en K. van Vliet (ed.) (Utrecht 2010)
Erfgoedstuk
Openbaarheidsbeperkingen
Concordantie
Erfgoedstuk
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1797-1950
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending, 1797-1950
Auteur:
M. Verhoef, G. van der Harst, L. van Stekelenburg, A. van Geyt, B. Semeijn, met medewerking van Th. van den End en F. Tuinstra
Datering toegang:
2009-2010
Openbaarheid:
In het kader van de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer gelden voor een aantal inventarisnummers openbaarheidsbeperkingen. Zie ook hiervoor de in de bijlagen op deze inventaris opgenomen lijsten.
Rechtstitel:
Opneming in beheer van een particulier, niet in eigendom verkregen
Omvang:
0,11 m geluidsbanden; 114 m zuurvrije dozen
Beschrijving:
Inventaris van de archieven van de rechtsvoorgangers van de Raad voor de Zending, 1797-1950
Rubrieken: