Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Stadsbestuur van Utrecht 1122-1577

701 Stadsbestuur van Utrecht 1122-1577

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van het archief
Toelichting bij de overgetypte inventaris
Bewerkingsgeschiedenis
Inventaris
1. Archief van de raad
1.1. Stukken van algemene aard
1.1.3. Kopijboeken van de stad
29 Dit is der stat copiboec, dat men opten daghen tot Holant voertaen .. voeren zel, ende wert ghescreven ende ghemaket int jaer van XCVIII enz., register van charters over de betrekkingen met Holland, gemerkt A, 1398 i
701 Stadsbestuur van Utrecht 1122-1577
Inventaris
1. Archief van de raad
1.1. Stukken van algemene aard
1.1.3. Kopijboeken van de stad
29
Dit is der stat copiboec, dat men opten daghen tot Holant voertaen .. voeren zel, ende wert ghescreven ende ghemaket int jaer van XCVIII enz., register van charters over de betrekkingen met Holland, gemerkt A, 1398
Datering:
1398
NB:
Dit kopijboek bevat (f. I-XXX) de privilegiën, zoenen, verbonden van de graven van Holland met den bisschop en de stad Utrecht tot 1374, en andere later ingevoegde stukken (1399-1418), die men meende op de dikwijls voorkomende conferentiën met die van Holland te zullen noodig hebben. Zie over deze conferentiën o.a.: Rekening van de eerste kameraar 1402/03, f. 14, 26 (‘des hertoghen bode van Hollant, die ons eenen brief van hem brochte, alze dat wi van onzen rade zenden wouden op eenre dachvaert opten Zonnendach voer Palmdach tot Oudewater; ende desghelicx begheerde hi aen onzen heere van Utrecht ..’-‘Item op zinte Gheertruden avont ende opten Palmavont waren onze overste out ende nye tot Johannes huys, doe de overste homans daer bi hem waren, roerende van der toecomender dachvaert, die men aenghenomen hadde te houden tot Woerden.’-‘Item des Vrydaghes voer zinte Gregorius dach waren onze overste out ende nye tot Johannes huys ende de overste homans, doe men de brieven dichte an den hertoghe van Hollant roerende van den dachvaert, te houden tot Woerden.’)-Raadsbesluit van Dinsdach na Oculi 1498 (‘naer den Hage te reysen na verscrivinge 's Raits van Holland’, Dinsdach op St. Odulfs avont 1498 (‘ter dachvaert te reysen t'Amsterdam tegens den Hollanders, ruerende onse gevangen borgeren’, Woensdach na Scholastice 1500 ‘in den Hage te reysen rurende van den ongewoenlicken tol’) enz.
Omvang:
1 deel

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga
Bijlage
Regesten
Erfgoedstuk

Kenmerken

Datering:
1122-1577
Toegangstitel:
Inventaris van de archieven van het stadsbestuur van Utrecht 1122-1577
Auteur:
S. Muller Fz.
Datering toegang:
1893
Datering bewerking:
1993, 2006, 2015, 2019
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
Rechtstitels voor 1962, passen niet direct in de Archiefwet van 1962 of 1995
Omvang:
40 m (stukken) en 11 m (charters)