Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog

WOGIDS Toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Digitaal bronnenoverzicht
Woord vooraf
Toelichting voor de gebruiker
Inventaris
87. Toegang 1111-2: Verzameling losse aanwinsten HUA, onduidelijke herkomst
201 Brief door J.A. Bos aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht met opmerkingen over passages in de in 1946 door voornoemd gemeentebestuur uitgegeven publicatie De bevrijding van Utrecht met betrekking tot de vervreemding van een grote geldsom uit de kluis in het hoofdgebouw van de Nederlandse Spoorwegen na de spoorwegstaking in september 1944 en over de financiële steunverlening aan (nabestaanden van) spoorwegpersoneel, 1947. Concept i
WOGIDS Toegang op stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog
Inventaris
87. Toegang 1111-2: Verzameling losse aanwinsten HUA, onduidelijke herkomst
201
Brief door J.A. Bos aan het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Utrecht met opmerkingen over passages in de in 1946 door voornoemd gemeentebestuur uitgegeven publicatie De bevrijding van Utrecht met betrekking tot de vervreemding van een grote geldsom uit de kluis in het hoofdgebouw van de Nederlandse Spoorwegen na de spoorwegstaking in september 1944 en over de financiële steunverlening aan (nabestaanden van) spoorwegpersoneel, 1947. Concept
Datering:
1947. Concept
NB:
In de brief geeft Bos, (voormalig) medewerker van de Nederlandse Spoorwegen, aan dat de kluis niet geforceerd werd maar met behulp van verkregen sleutels geopend is. Hij vermeldt wat er vervolgens met de geldsom, groot fl. 2.000.000,-, is gebeurd en dat er onder meer ca. 2 maanden lang ambtenaren in Utrecht betaald van betaald zijn. Bos was in de jaren dertig gemeenteraadslid voor de Sociaal-Democratisch Arbeiders Partij (SDAP) in Utrecht en woonde ten tijde van de brief in het pand aan de Socrateslaan 24 bis A aldaar. De brief is in 2012 door M.A. van Diggele te Grou, echtgenoot van een kleindochter van Bos, geschonken aan Het Utrechts Archief.
Omvang:
1 stuk
Thema trefwoorden:

Gebruik CTRL + scroll om te scrollen

Ga

Kenmerken

Thema trefwoorden:
Categorie: