Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Beeldbank

Beeldbank

Collectie beeldmateriaal
U zoekt in  ongeveer 200.000 afbeeldingen van de stad en provincie Utrecht. Ruim 62 % van alle afbeeldingen uit de beeldcollectie kunt u downloaden op deze website en onder voorwaarden hergebruiken. De voorwaarden waaronder u de werken mag gebruiken en/of publiceren vindt u terug in de beschrijving van het betreffende werk wanneer u klikt op de downloadknop. 

Waarom kan ik niet alles inzien? 
We doen ons best om de rechthebbende(n) van al het beeldmateriaal op te sporen en toestemming te vragen voor openbaarmaking op onze website. Niet alle afbeeldingen mogen we laten zien of als download aanbieden. Het Utrechts Archief kent verschillende overeenkomsten waaronder materiaal van auteurs in de collectie is opgenomen:

Welke voorwaarden zijn er voor gebruik van de afbeeldingen?
We hebben verschillende voorwaarden met de makers van het beeldmateriaal afgesproken. In totaal zijn er 12 verschillende licenties mogelijk: 

  • Er is een Creative Commons-licentie afgesproken tussen de auteursrechthebbende en Het Utrechts Archief. Dit betekent dat u het werk mag downloaden en gebruiken, in de meeste gevallen onder voorwaarden. Welke voorwaarden dat zijn, staat uitgelegd als u klikt op de downloadknop links naast de afbeelding.
     
  • Het Utrechts Archief heeft een gebruikslicentie afgesloten met de auteursrechthebbende, waarbij alleen toestemming is gegeven om een afbeelding op de website van Het Utrechts Archief te tonen. U mag het bestand bekijken, maar u mag het niet downloaden, vermenigvuldigen, bewerken of verspreiden. Ook na eventuele verschaffing van een thuiskopie is hergebruik via internet en social media of commercieel gebruik niet toegestaan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteursrechthebbende. Dit geldt ook voor een aantal afbeeldingen die wij hebben aangemerkt als verweesd werk.
     
  • Het Utrechts Archief heeft geen gebruikslicentie of Creative Commons-licentie afgesproken, of heeft afgesproken met de auteursrechthebbende dat u het werk alleen in de studiezaal kunt bekijken. Online ziet u alleen de beschrijving. Ook in de studiezaal is het bestand niet downloadbaar of herbruikbaar.
 
Bent u auteursrechthebbende van afbeeldingen en ziet u dit niet als zodanig terug? Dat horen wij graag. U kunt met ons contact opnemen via inlichtingen@hetutrechtsarchief.nl. U kunt daar ook terecht voor informatie of vragen over welke bestanden u vrij kunt gebruiken.
 
Bronvermelding
Het Utrechts Archief stelt bij gebruik van werken de navolgende bronvermelding op prijs. U kunt deze als volgt opbouwen: [vervaardiger] / collectie Het Utrechts Archief / [catalogusnummer]
beacon
510  zoekresultaten
sorteren op:
 
 
Erfgoedstuk
214444  Plattegrond van de opgegraven fundering van de westelijke muur en van enkele zuilen van de Domkerk te Utrecht; met opmetingsgegevens.

Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
214443  Plattegrond van de opgegraven fundering van de westelijke muur en van enkele zuilen van de Domkerk te Utrecht; met enkele opmetingsgegevens.
Met weergave van de verschillende opgravingen en opmetingen door G. de Hoog Hz., 1903 en 1908 en F.J. Nieuwenhuis, 1908.

Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
214442  Plattegrond van de opgegraven fundering van het zuidelijke gedeelte van de westelijke muur van de Domkerk te Utrecht; met opmetingsgegevens.

Met annotatie van de directeur van de Dienst der Gemeentewerken F.J. Nieuwenhuis.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
214641  Plattegrond van het terrein en de bebouwing van de voormalige St. Paulusabdij (Hamburgerstraat), met aangrenzende straten en bebouwing te Utrecht.
Met weergave van de waarschijnlijke indeling van de abdij, het gebruik van de ruimten door de Arrondissementsrechtbank Utrecht en aanduiding van gevonden funderingen.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
214630  Plattegrond en doorsneden van de opgegraven westelijke vleugel van de kloostergang van het Catharijneconvent (Lange Nieuwstraat) te Utrecht.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
216536  Plattegrond van verschillende fundamenten, opgegraven bij het grondwerk voor het nieuwe universiteitsgebouw (Academiegebouw) aan het Munsterkerkhof te Utrecht.
Met legenda.

N.B. In 1912 is de naam Munsterkerkhof gewijzigd in Domplein.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
216278  Plattegronden en doorsneden van een ten behoeve van rioleringswerkzaamheden gegraven sleuf in de Leeuwstraat te Utrecht; met weergave van de aangetroffen grondsoorten en aanduiding van de vindplaats van een scherf van een Romeins voorwerp.
Met kaartje van de ligging van de sleuf met omgeving en een afbeelding van de scherf.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
216451  Plattegrond van de Janskerk te Utrecht; met weergave van de Romaanse en Gotische gedeelten en de resultaten van de opgravingen in het koor in het voorjaar van 1948; met aanduiding van de ligging van het graf van bisschop Thomas Basin.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
214657  Plattegrond en doorsneden van de bij de restauratie van het Bisschopshof (Servetstraat 5) te Utrecht gevonden funderingsresten; met aanduiding van de ligging van de opgraving.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
216166  Plattegrond van het plein ten noorden van de Tolsteegbrug te Utrecht; met aanduiding van de aangrenzende straten met bebouwingsblokken; met aanduiding van de oude en nieuwe Tolsteegbrug en het oude en nieuwe politiebureau; met weergave van de plaats van de Tolsteegpoort en muurrestanten naar de situatie in ca 1537; met enkele doorsneden.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
214618  Plattegrond van een opgegraven gedeelte van de H. Kruiskapel op het Domplein te Utrecht; met enkele opmetingsgegevens.
N.B. Op de achterzijde een schetsje met enkele berekeningen.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie
Erfgoedstuk
216267  Opstand van de stijlkant van een funderingsleuf, gegraven tijdens de werkzaamheden voor de uitbreiding van de Raiffeisenbank (Kromme Nieuwegracht 31) te Utrecht; met kaartjes van de ligging van het perceel en de situering van de sleuf.
Met legenda van de grondlagen.
Info
Klik op de afbeelding voor meer informatie