Archieven Het Utrechts Archief Het Utrechts Archief

Uw zoekacties: Stichting stadsontspanning te Utrecht

1123 Stichting stadsontspanning te Utrecht

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Stichting Stadsontspanning
1123 Stichting stadsontspanning te Utrecht
Inleiding
Stichting Stadsontspanning
In januari 1952 kwam voor het eerst een permanente commissie Stadsontspanning bijeen om feestelijkheden in de stad Utrecht te organiseren. Tot die tijd werd er jaarlijks een nieuwe commissie benoemd. Drie van de commissieleden, jonkheer Th.E. De Brauw, J.C. Wilbrenninck en W.H.J. Derks richtten op 7 mei 1953 officieel de Stichting Stadsontspanning op. Aan het hoofd kwam een Algemeen Bestuur waaruit een Dagelijks Bestuur gekozen werd. Het Dagelijks Bestuur bestond uit minimaal 5 leden.
De stichting stelde zich ten doel "het verschaffen en bevorderen van geestelijke en lichamelijke ontspanning" door middel van het organiseren van feestelijkheden, sportmanifestaties, culturele voorstellingen e.d. *  Eén van de jaarlijks terugkerende evenementen was de intocht van Sinterklaas, georganiseerd door de stichting. In 1954 en 1955 lukte het om de acteur Johan Bodegraven aan te trekken om de goedheiligman te spelen. De stichting verzorgde de evenementen het gehele jaar door, zodat iedere burger de kans kreeg eraan mee te doen.
In 1957 werd een groot middeleeuws spektakel opgevoerd onder de titel "Het gouden draadspel". Dit spel werd opgevoerd in het stadion Galgenwaard. Voor kunstenaars organiseerde de stichting vanaf 1953 manifestaties op het Janskerkhof. De tekenaar Dick Bruna ontwierp een drietal affiches voor die gelegenheid. *  Vanaf 1956 organiseerde de stichting de jaarlijkse viering van bevrijdingsdag op 5 mei.
Archief

Kenmerken

Datering:
1953-1983
Toegangstitel:
Inventaris van archivalia van H.L. van den Bosch bestuurslid van de stichting stadsontspanning te Utrecht 1953-1983
Auteur:
P.H. van Santen
Datering toegang:
1996
Datering bewerking:
2002
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Rechtstitel:
De rechtstitel is (nog) onbekend
Omvang:
0,13 m zuurvrije dozen
Categorie: