Een mooie toevoeging aan onze online collectie filmmateriaal: sinds vandaag staan er 22 nieuwe historische films over Utrecht op de website. Het merendeel is online te bekijken. Het betreft veelal materiaal met een lange speelduur. De films leggen bijzondere momenten uit de Utrechtse geschiedenis vast. De nieuw toegevoegde films komen uit de jaren 70 en 80.

Bijzondere filmbeelden Utrechtse geschiedenis

De nieuw toegevoegde films komen uit de jaren 70 en 80 en brengen de ontwikkeling en groei van de stad Utrecht in beeld. De beelden bevatten onder andere kleuropnamen van de wijk Lunetten in aanbouw en de overhandiging van de eerste sleutel in de zomer van 1977.  Daarnaast bevatten de films kleuropnamen in het centrum van Utrecht: zo zijn de opnamen van een optocht met historische bussen op het Vredenburg in 1981 prachtig om te zien. Of vergaap je aan de kleurenbeelden van Centraal Station en Hoog Catharijne begin jaren 80, toen nog een hypermodern winkelcentrum. Daarnaast is het bezoek van de paus aan Utrecht in 1985 vastgelegd op beeld. 

Bekijk de collectie films op de website of dit fragment over Lunetten: 


Filmmaker Henk Gomersbach

De nieuwe films zijn vrijwel allemaal gemaakt door Henk Gomersbach. Hij was vanaf de jaren 50 tot in de jaren 80 als filmmaker in dienst van gemeentelijke organisaties zoals het Gemeentelijke Energie en Vervoersbedrijf Utrecht (GEVU) en het Bureau Voorlichting. Vrijwel de meeste films zijn online te bekijken, enkelen zijn vanwege auteursrechten alleen te bekijken in de studiezaal. 

 

Collectie film en geluid Het Utrechts Archief

De collectie bewegend beeld en geluid van Het Utrechts Archief bestaat uit films van overheidsinstellingen, familiefilms en films van Utrechtse bedrijven in de periode vanaf 1920. De kern van de collectie bewegend beeld wordt gevormd door de films die vanaf 1955 in opdracht van de gemeente Utrecht zijn gemaakt. Naast gemeentelijke opdrachtfilms, beheren we films uit archieven van overheids- of particuliere instellingen. Particuliere filmbeelden leggen het dagelijks leven in Utrecht nauwkeurig vast. De filmbeelden in onze collectie geven een dynamisch beeld van het leven in Utrecht uit een bepaalde periode.